Werkwijze

Om vast te stellen wat er Chinees aan de hand is moet ik een uitgebreid onderzoek doen. Dit onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen zoals een anamnese (gesprek), het tong-en polsonderzoek.

Als u voor het eerst bij mij komt zal ik een uitgebreid gesprek (anamnese) met u hebben over uw klacht, maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als u een vrouw bent, zal ik ook bijvoorbeeld vragen naar het verloop van uw menstruatie-cyclus.  

Na het gesprek wil ik ook graag naar uw tong kijken. Ik vraag u dan om uw tong naar mij uit te steken. De meeste mensen vinden dit een beetje gek, maar ik haal daar veel informatie uit. Ik kijk dan welke kleur uw tong heeft en of er aanslag op zit. Wat is de vorm van uw tong en is deze vochtig?? Het is daarom ook belangrijk dat u niet vlak voor de afspraak koffie drinkt of een dropje eet, deze kunnen nl. uw tong verkleuren.  

En als laatste ga ik uw pols voelen. Dit is een belangrijke manier om tot een diagnose te komen. Hier neem ik dan ook even mijn tijd voor. Bij elk polsgewricht voel ik op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, kom ik veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

Nu heb ik een volledig eerste beeld en zal ik de behandeling starten.

Nadat u in een comfortabele houding zit of ligt zal ik een aantal naalden gaan zetten. De naalden zijn zeer dun, steriel en vervaardig van staal. Van de prik voel je amper iets. Het effect voel je wel. De naalden zullen 20-30 minuten blijven zitten. Ik ben in de buurt en blijf de effecten monitoren door de pols te voelen.

Bij een volgend consult zal ik aan het begin vragen hoe het gegaan is en de situatie opnieuw bekijken. Daar pas ik de behandeling op aan.

Het aantal behandelingen is per klacht en per patiënt verschillend. Meestal varieert het tussen de 4 en 10 behandelingen. Aanvankelijk eens per week of per twee weken; zodra het kan gaat de behandelfrequentie omlaag naar eens per maand en zal er verder worden afgebouwd.

De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom en moe. Daarbij kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.