Wat is acupunctuur?

Hieronder een youtubefilmpje over wat acupunctuur is

https://youtu.be/fH5WDL5W9N8

De meeste mensen kennen acupunctuur, als de therapie met de naaldjes. Dat klopt uiteraard, maar acupunctuur is zoveel meer dan dat.

Acupunctuur bestaat sinds duizenden jaren en komt oorspronkelijk uit China. Basis is een grondige observatie van de mens, het ontstaan en verloop van ziekten en de context waarin deze ontstaan. De individuele mens wordt als onderdeel van het grote geheel gezien, dit in tegenstelling tot de westerse maatschappij.

Acupunctuur werkt met Qi, dit wordt vaak vertaald als ‘energie’. Qi beweegt en doet in en buiten het lichaam alles: het doet groeien, het geeft warmte, het beweegt het lichaam en het bloed enz. Qi circuleert door het lichaam en volgt hierbij specifieke, met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Elke meridiaan heeft zijn eigen energie en elk punt op de meridiaan heeft zijn eigen specifieke energie en functies. Verstoringen van de energiestroom worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. Ook het klimaat en externe ziekteverwekkers kunnen de energiestroom verstoren. Om de problemen op te lossen worden acupunctuurpunten op de meridianen gestimuleerd met behulp van naalden. Als ik een naald in een acupunctuurpunt zet, dan wordt hierdoor de Qi van dit punt en deze baan bewogen en beïnvloed.

Afbeeldingsresultaat voor acupunctuur china

Vanaf het moment van je conceptie ben je onderhevig aan invloeden van de natuur en omgeving. Je moet je daarbinnen handhaven en ontwikkelen. In de optimale situatie ben je in evenwicht met je omgeving, ben je gezond en vloeit je Qi gelijkmatig door de meridianen. Vaak ontstaan er echter verstoringen in je evenwicht. Deze verstoringen kunnen op korte of langere termijn leiden tot klachten en ziekte.

Om deze klachten en ziekte te bestrijden wordt met de acupunctuurbehandeling de afweer tegen ziekmakende factoren versterkt en jouw individuele kracht gemobiliseerd en ontwikkeld. De balans wordt hersteld.  Je komt tijdens de behandeling meer over jezelf te weten. De behandeling is precies op jou aangepast. Acupunctuur wordt in vele westerse landen steeds meer als een niet te missen behandelmethode gewaardeerd.

Men gaat uit dat wat met de gezondheid te maken heeft met elkaar verbonden is. Lichaam en geest zijn één.

Alles draait om het vinden van balans, balans tussen Yin en Yang.

Afbeeldingsresultaat voor yin en yang