Sta jij aan of uit?
In de wereld van vandaag lijkt het erop dat we altijd ‘aan’ moeten staan. We worden overspoeld door taken, verantwoordelijkheden en constante verbinding met de buitenwereld d.m.v. telefoon, laptop, IPad en computer. Deze constante staat van alertheid en druk kan een zegen zijn voor je productiviteit (en je baas), maar kan ook een vloek zijn voor je gezondheid.

Het ‘voordeel’ van altijd ‘aan’ staan…
In een wereld waar veel van ons verwacht wordt en prestaties hoog in het vaandel staan, kan het gevoel van altijd ‘aan’ staan een onmiskenbare kracht hebben. Het stelt ons in staat om bergen werk te verzetten, deadlines te halen en doelen te bereiken. Het stelt ons in staat om alert te zijn, problemen snel op te lossen en te voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf. Deze productiviteitsboost kan ons een gevoel van voldoening en prestaties geven, waardoor we onszelf waardevol voelen in onze werk en persoonlijke omgeving.

Het ‘nadeel’ van altijd ‘aan’ staan…
Echter, aan de andere kant van de medaille ligt de schaduwzijde van altijd ‘aan’ staan nl. STRESS. Voortdurende druk en spanning kunnen hun tol eisen van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het kan leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en een verzwakt immuunsysteem. Bovendien kan langdurige stress leiden tot ernstigere gevolgen, zoals angststoornissen, depressie en burn-out.

Het gevaar van altijd ‘aan’ staan
Het probleem met altijd ‘aan’ staan is dat het ons vatbaar maakt voor overbelasting. We blijven doorgaan, zelfs wanneer ons lichaam en geest schreeuwen om rust. We negeren de signalen van vermoeidheid, stress en pijnklachten, omdat we geloven dat we moeten blijven presteren. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van overbelasting, waarbij onze prestaties uiteindelijk afnemen naarmate ons stress niveau toeneemt.

Het belang van de pauze knop
Om de negatieve effecten van altijd ‘aan’ staan te verminderen, is het belangrijk om tijd te nemen voor ontspanning en te gaan voelen en luisteren naar je lichaam. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk wat voor jou het beste werkt. Misschien vind je ontspanning in mindfulness-oefeningen, yoga meditatie of gewoonweg quality time doorbrengen met dierbaren. 

Door de pauze knop in te drukken geef je je lichaam de ruimte om te gaan ontspannen, bij te komen van alle inspanningen en te herstellen.

Wanneer aan, pauze of uit?
Het vinden van evenwicht tussen altijd ‘aan’ staan en ontspanning (pauzeknop) is cruciaal voor onze gezondheid. Dit betekent niet dat je moet stoppen met werken en ambitieus zijn. Het betekent eerder dat we bewust moeten worden van onze grenzen en bereid moeten zijn om op tijd een stap terug te doen wanneer dat nodig is, balans vinden tussen alles wat we willen en moeten doen.

En daar zit nu precies de crux…. Hoe doe je dat? Ben jij je daar al bewust van? Kun jij evenwicht vinden? Kun jij luisteren naar je lichaam en geest en voelen wat deze je vertellen? En een stap terug doen.

Hoe zou dat zijn? Soms de pauze knop te kunnen indrukken? Even ontspannen, wat dat voor jou ook mag zijn? Heerlijk niets doen, naar de sauna, lekker wandelen of in de tuin een boek lezen…

Wil jij leren hoe je dat doet? Hoe je meer kan gaan genieten, ontspannen en evenwicht in je leven krijgt? Laat mij je helpen om de pauzeknop te vinden.